Hogyan adóznak a kisvállalkozások Ausztriában?
(2022.07.25.)

A magyarországi adószabályok (főleg a KATA) megváltozásával egyre több megkeresést és kérdést kapunk ügyfeleinktől, illetve leendő ügyfeleinktől az ausztriai kisvállalkozói adószabályozás tekintetében, amit itt röviden összefoglalunk (erről egyébként már szóltunk a „Célszerű-e osztrák céget alapítanom?” című, 2022. márciusi cikkünkben):
Ausztriában a kisvállalkozásokat (Egyéni Vállalkozás (e.U.), Betéti Társaság (KG) és Közkereseti Társaság (OG)) összefoglaló néven személyegyesítő társaságoknak nevezzük, amely elnevezés arra utal, hogy itt természetes személyek szövetkeznek egy gazdasági cél megvalósítása érdekében (ellentétben a Kft-vel és az Rt-vel, ahol tőketulajdonosok szövetségéről van szó, ezért ezeket tőkeegyesítő társaságoknak nevezzük). A személyegyesítő társaságok közös adószabályok szerint viselik a közterheket, ami azt jelenti, hogy társasági adót egyáltalán nem fizetnek (nem alanyai ennek az adónemnek), hanem a lekönyvelt eredmény (tehát az összes bevételből levonva az összes elszámolható költséget) után a vállalkozó és esetleges üzlettársai – részesedésük arányában – a rájuk eső eredményt, azaz nyereséget (osztalékot) az osztrák jövedelemadó-alapjukhoz adják hozzá, ami 11.000 €/év bevételig (eredményig) – ha nem rendelkeznek más jövedelemmel – adómentes. Efelett 18.000 €-ig 25%, ami azt jelenti, hogy ilyen eredményig a teljes adóteher 1.750 € (9.7%). Társas vállalkozás esetén (KG, OG) ez a szabályozás minden üzlettársra külön-külön is érvényes. A következő 13.000 € eredmény adóterhe viszont már 30%.
A kisvállalkozóknak ezen felül fizetniük kell a társadalombiztosítási hozzájárulást is (a leggyakoribb esetben a Sozialversicherungsanstalt der Selbständigen-nek, ez a vállalkozók TB-je Ausztriában), ami azt jelenti, hogy részesei lesznek az osztrák társadalombiztosítási szolgáltatásoknak, ideértve a nyugdíjat is (megfelelő idő elteltével és a korhatár elérésével).
A kisvállalkozóknak egyszerűsített (kézpénzforgalmi szemléletű) könyvvezetési kötelezettségük van, célszerű ezzel tapasztalt osztrák könyvelőt megbízni, külön előny, ha a szakember tud magyarul is, mert a speciális könyvviteli kifejezések németül még a nyelvet jól tudók részére is komoly kihívást jelenthetnek.
A BCB Consulting nagy tapasztalattal rendelkezik ilyen típusú vállalkozások megalapításában. Ilyen irányú szándék esetén keressenek bennünket bizalommal a honlapon található elérhetőségek valamelyikén.
VÁLLALKOZÁS AUSZTRIÁBAN