Célszerű-e osztrák céget alapítanom?
(2022.03.19.)

Sokan felteszik a kérdést, hogy milyen előnyökkel jár, ha osztrák céget alapítanak. A válasz nagyon egyszerű: sok olyan osztrák megbízó/szerződéses partner van, aki csak és kizárólag osztrák céggel hajlandó szerződni az esetleges gazdasági rizikók minimalizásása érdekében (egy osztrák cég be van jegyezve a cégjegyzékbe, osztrák adószáma van, kamarai tag stb.). Másrészről az osztrák cégek részére az állam (és a 9 osztrák tartomány is) sok olyan adó- és egyéb kedvezményt ad (bizonyos iparágakban és főleg kutatás-fejlesztési területen), amelyek vonzók lehetnek a magyar vállalkozók/vállalatok részére is (Ausztria kutatás-fejlesztési ráfordításai mára a GDP-hez viszonyítva Európa élvonalába kerültek – ilyen területeken jelentős támogatások és adókedvezmények vannak érvényben).
Nagyon fontos a megfelelő cégforma megválasztása. A cégforma tekintetében nincs nagy különbség a két ország között: létezik ott is Részvénytársaság, Kft., Egyéni Vállalkozás, Betéti Társaság és Közkereseti Társaság. A nagy különbség az adózásban van: míg az ún. tőkeegyesítő társaságok (Rt., Kft.) 25%-os nyereségadót fizetnek és a készpénzben kivett osztalék után pedig 27,5%-os osztalékadót, addig az ún. személyegyesítő társaságoknál (E.V., Bt., Kkt.) ez nincs, itt a tagok a személyi jövedelemadó-bevallásukhoz teszik hozzá a cégekből befolyt jövedelmeiket.
A személyi jövedelmadó rendszer Ausztriában nagyban eltér a magyartól: sávos és progresszív. Ez azt jelenti, hogy 11.000 € éves jövedelemig (személyegyesítő társaság esetében ennyi könyvelt nyereségig) adómentes a bevétel, e felett pedig (18.000 €-ig) 25% az adó. E felett már meredeken emelkedik az adókulcs.
Ez praktikusan azt jelenti, hogy 18.000 € nyereségig (személyegyesítő társaság esetében tagonként) 1.750 € az adó, és a TB járuléktól eltekintve ezzel le is tudtuk az állam felé a kötelezettségünket.
Négy tag esetén (Bt-nél vagy Kkt-nál) tehát 44.000 € nyereségig az adó 0 €, 72.000 €-ig pedig összesen 7.000 €.
Érdemes tehát elgondolkodni azon, hogy alapítsak-e osztrák céget, és ha igen, milyet, mert a cégforma ügyes megválasztásával sok pénzt lehet megspórolni! Sok ügyfelünk azzal keres meg bennünket, hogy szeretne Kft-t alapítani (továbbra is ez a legnépszerűbb cégforma – hasonlóan Magyarországhoz), de amikor felhívjuk az adózásban rejlő előnyökre a figyelmét, gyakran megváltoztatja ilyen irányú elképzeléseit.
VÁLLALKOZÁS AUSZTRIÁBAN